”En del av det budskapet var: håll det enkelt, krångla inte till det. Verkligen ljuva ord i mina öron! Ett annat viktigt budskap från Niklas var att ta reda på vad som finns bakom siffrorna, siffror kan te sig konkreta och mycket trovärdiga men vad står de för egentligen? Niklas lyckades punktera min respekt för siffror, det kändes verkligen bra!” Läs Camilla Stengårds, PEAB, blogg om Affärskunskap.
Tog bussen från Malmö till Arlöv och när jag såg skylten med ”Nordic Sugar” hoppade jag av. Det visade sig vara en hållplats för tidigt och jag höll därmed på att hamna hos scientologerna som huserar i en byggnad som tidigare tillhörde sockerbruket. Hade säkert blivit ett intressant besök men nu var ju dagen inbokad på ett mycket mer intressant ställe, det gamla sockerbruket som grundades 1869 och som ligger mitt inne i Arlöv. Just den aspekten; att bruket är en levande del av samhället i Arlöv talade fabrikschefen Katarina (första kvinna på den positionen!) om i sin presentation av Nordic Sugar och hon menade på att just placeringen bidrar till att företaget känner ett stort ansvar för hur de hanterar det, CSR i sin allra renaste form. Sockervärlden fascinerade oss kursdeltagare, så vi satt som tända ljus under presentationen. Visste du t ex att Coca Cola i Sverige bara vill ha socker från skånska betor i sin läsk och att det t o m står på flaskorna??? Jag måste kolla upp det vid första, bästa tillfälle.
I fantastiskt fint renoverade gamla brukslokaler mötte vi dagens lärare, Niklas Sandell, vars mission för dagen var att lära oss förstå grunderna för kalkylering och ekonomiska begrepp. Jag gick faktiskt en kurs i kalkylering som en del av min utbildning till personalvetare men det är 12 år sedan och jag har inte använt de kunskaperna sedan dess. När vi gick laget runt visade det sig att många av oss räknar nästan dagligen i arbetet på olika sätt. Dock inte jag, jobbar man som jag inom HR så hanterar vi ju siffror men det är till 90% statistik som plockats ur diverse system. Kändes därför verkligen roligt att handfast får räkna flera gånger under dagen. Vi lärde oss bl a om relevanta kostnader, lönsamhet, kassaflöde, resultatplanering och vi räknade, räknade och räknade.
Niklas är lektor vid Ekonomihögskolan men har en stadig bakgrund i ”vanliga” arbetslivet där han arbetat som revisor för bl a PCW. Vid ekonomihögskolan så forskar han också i redovisningsfrågor och speciellt så studerar han språket i redovisningsrapporter. Ett av huvudbudskapen för dagen var just att språket är viktigt: det underlättar om vi lär oss ekonomernas språk och, sist men inte minst, lär ekonomerna vårt språk, vad vi nu än har för profession. En del av det budskapet var: håll det enkelt, krångla inte till det. verkligen ljuva ord i mina öron! Ett annat viktigt budskap från Niklas var att ta reda på vad som finns bakom siffrorna, siffror kan te sig konkreta och mycket trovärdiga men vad står de för egentligen? Niklas lyckades punktera min respekt för siffror, det kändes verkligen bra!
En av de saker jag tar med mig från den här dagen är att jag återigen fått bekräftat hur viktigt det är att veta tillräckligt mycket om ekonomi så att jag kan ställa rätt frågor och verkligen få en förståelse. Jag ser fram emot att få använda dessa nya ”glasögon” och se mitt företag från ett annat perspektiv än det jag är van vid.
Vi fick lämna ifrån oss två exemplar av våra respektiva företags årsredovisningar till Niklas, som vi träffar nästa gång igen. Då ska prata affärsredovisning, Niklas paradgren, och vi träffas i Malmö hamn på ett familjeföretag som sysslar med transporter. Det ska bli mycket intressant!
Läs mer om Affärskunskap