Många diskuterar om världen blir bättre eller inte. Andreas Bergh menar att det är fel fråga att ställa. Den centrala frågan är vad som orsakat de förbättringar som trots allt skett, och hur vi drar lärdom av dessa inför framtiden.
På EFL:s Hot Spot den 21 oktober gästas vi av Andreas Bergh, välfärdsforskare, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet och kolumnist i Dagens Nyheter.
Andreas är just nu aktuell med sin bok Två filter: Varför du har fel om nästan allt, men ändå inte vill ändra dig, där han menar att vi människor är dåliga på att se våra framsteg och att när vi väl ser dem, är vi lika dåliga på att förstå vad de beror på.
Historiskt sett har det negativa tänkandet tjänat människan väl, men i takt med att världen blir allt bättre att leva i blir vårt instinktiva negativitetsfilter allt sämre anpassat till verkligheten. Samtidigt diskuterar vi helst med likasinnade, vilket gör att även en felaktig världsbild blir bekräftad och förstärkt – och få tar sig an den kanske viktigaste frågan av alla: Vilka är skälen till att utvecklingen i världen, trots människans alla fel och brister, i huvudsak går åt rätt håll?
EFL:s företagsnätverk
EFL:s nätverk ger tillgång till hot spot-nätverksträffar, Executive Matchmaking, ett omfattande utbildningsutbud till medlemspris, inspirationsseminarier, rådgivning och utveckling, kunskapslunch, medlemsdag, vår digitala plattform, det senaste från forskningsfronten och mer därtill.
Medlemskapet i nätverket är knutet till företaget och inte till individen, vilket innebär att hela företaget och alla anställda kan ta del av nätverkets fördelar! I dagsläget är drygt 100 företag och organisationer från olika branscher i regionen medlemmar i EFL:s nätverk. Alla är välkomna till oss – stora som små!