Med ett stort hjärta, en vilja att bli berörd och att göra skillnad kombinerar Linus Eriksson sin tjänst som Trafikdirektör på Skånetrafiken med att skapa en tillvaro och en framtid för barnhemsbarn i Indien. I en intervju berättar Linus om hur resan till Bangalore med EFL:s Executive MBA-program blev startskottet för den ideella föreningen Help for children, hur engagemanget berikar honom, vilka utmaningar barnhemmet står inför och hur Executive MBA-programmet har förändrat hans karriär.
Hej Linus! Från Executive MBA till ett barnhem i Indien. Berätta hur det gick till!
Helt ärligt så hade jag ingen tanke överhuvudtaget på Indien. Men, 2011 gjorde vi en studieresa till Indien med EFL som en del av Executive MBA-programmet. Jag blev så berörd av alla fattiga barn överallt och var tvungen att få träffa någon som gjorde skillnad. Googlade, fick en träff, ringde och gav min telefon till en taxichaufför med uppdraget: ”Kör dit han säger”. Så mötte jag Dhiraj John, då 28 år, som valt att ge sitt liv för barnen. Vi som gick Executive MBA samlade in pengar till madrasser när vi insåg att alla barn sov rätt på marken. När Dhiraj kom till vårt hotell för att ta emot pengarna bad han om våra visitkort. Min tanke var: Vad ska han med dem till? Väl hemma i Sverige igen fick vi alla hemskickat var sin tack-teckning från barnen och ett kort filmklipp med barnen på sina nya madrasser. När vi på internatet efter visade filmen i klassen blev det helt tyst. Så berörda. Vi insåg att vi kunde göra skillnad. Direkt skillnad. Vi startade då helpforchildren.se med enda syfte att samla in och stödja dessa barn. Då var de ca 100 barn, idag är de 179 barn och en egen skola med fem årskurser.
Hur kombinerar du din roll som Trafikdirektör på Skånetrafiken med ditt engagemang i Help for Children?
Jag är glad att jag inte står ensam. Styrelsen i Helpforchildren består av personer ur Executive MBA-klassen och är alla personer som också är duktiga ledare inom sina yrken. Vi gör det här tillsammans. Mitt bidrag är att jag är ganska bra på att få saker hända. Den egenskapen är bra både i en verksamhet som har 250 000 dagliga kunder och i mötet med behoven hos barnen.
Hur berikar ditt engagemang i Help for Children dig rent professionellt?
Den största insikten är att våga bli berörd av det jag ser. Det jag berörs av ger mig också energi, fokus och driv att förändra. När vi inte lyckas leverera bra trafik eller en resenär som inte blivit väl bemött så vill jag bli berörd. Mycket av mitt ledarskap baseras på denna insikt idag. Att hela tiden låta mig beröras och vilja göra skillnad, skapa värde. Jag hoppas också att det smittar av sig på min omgivning både inom Helpforchildren.se och mina kollegor inom Skånetrafiken.
Vilka är era största utmaningar för barnhemmet idag?
Den i särklass största utmaningen är ett nytt barnhem. Situationen idag i dyra hyrda lokaler i ett mycket otryggt område är ohållbar. De äger lämplig mark och bygglov finns. Byggstart är planerad i januari, men vi saknar ca 2 Mkr för att kunna färdigställa. Vår dröm här är några givare som tillsammans vill gå in med en större insats så vi kan förverkliga ett helt nytt eget barnhem för 225 barn.
Jul närmar sig med stormsteg. Hur ser julen ut för barnen på barnhemmet?
Barnen har examensperiod innan jul så de satsar mycket på läxläsning och kvällsstudier. Utbildning är deras väg framåt. Sedan förbereder de årets största fest, julfesten då många av barnens familjer kommer till barnhemmet. Det är dans, drama, sång och mat. Jag är väldigt imponerad hur man lyckas skapa så mycket med små medel. För att barnen ska känna sig viktiga och få fira. Glad också att vi kan bidra med julklappar även i år. www.helpforchildren.se/nyhet/gor-skillnad-i-jul-arets-julkampanj-hittar-du-har
Om man vill stödja er, hur går man tillväga då?
Störst skillnad gör de som väljer att bli partner och ger en summa varje månad. 150 kr motsvarar allt vad ett barn behöver. Skola, kläder, mat, tak över huvudet. Men det går naturligtvis bra att även skänka ett valfritt belopp vid ett eller flera tillfällen. www.helpforchildren.se/bli-partner
Allt arbete sker ideellt så allt du ger går direkt till barnen. Även företag kan stödja. Vi har ett antal som stödjer regelbundet idag som en del av sitt CSR-arbete. Ekvationen är enkel. Fler partners som stödjer, desto fler barn kan de våga att ta emot.
Nu är det några år sedan du diplomerades från Executive MBA-programmet. Vad skulle du säga är dina största lärdomar från programmet?
Eftersom jag är Brandingenjör i botten, var min orsak till Executive MBA att bredda min kompetens inom framförallt strategi och management. Idag fem år senare kommer jag fortfarande regelbundet tillbaka till både litteratur och diskussioner jag fick med mig under programmet. De hjälper mig att reflektera och se vägval. Till exempel kom Porters teorier fram igen häromveckan kopplat till en omorganisation vi står mitt i …
Hur har Executive MBA förändrat dig i din yrkesroll och din karriär?
Utbildningen är både en dörröppnare och ett nätverk. Inte säker på att jag fått frågan att gå in som direktör för Skånetrafiken utan min Executive MBA. Den främsta tillgången är dock det nätverk jag fått med mig av kloka personer, dels i klassen och alumni men även inom EFL med sitt partnerskap med Ekonomihögskolan i Lund. Och ja, i år avslutade jag EFL:s Styrelseprogram, så resan fortsätter…
Läs mer om EFL:s Executive MBA