Linda Zellner, Director Innovation – Advanced Materials & Engineered Fluids på Perstorp AB tilldelas stipendiet Nästa skånska stjärna. Stipendiet ”Nästa skånska stjärna” går till en person från ett företag i Sydsverige som står inför en skarp strategisk utmaning i att utveckla sin verksamhet och navigera in i framtiden. Bakom stipendiet står EFL Executive Education tillsammans med Handelskammaren, PwC Sverige och Sparbanken Skåne.
Juryns motivering för stipendiet Nästa skånska stjärna 2024:
Kemiteknik i någon form ingår i de flesta produkter som vi använder i vår vardag. Det gör den kemiska industrin till en viktig del av samhället i stort – och även till en viktig del av ett framgångsrikt näringsliv. Idag står kemiindustrin inför en betydande omställning med stora strategiska utmaningar. Fortsatt affärsmässighet behöver kombineras med fokus på hållbarhet och innovationer för att bidra till minskad miljöbelastning. Som innovationschef på ett av regionens tongivande kemibolag, representerar Linda Zellner en nyckelroll i denna utveckling. Med en plats på Leading Impact – Executive Management & Leadership Program kommer Linda att kunna bidra till en accelererande omställning för såväl Perstorpskoncernen som för Skåne som helhet.
Linda Zellner verkar idag med titeln Director Innovation – advanced materials & engineered fluids i kemikoncernen Perstorp. Hon har en civilingenjörsexamen i kemiteknik från Lunds tekniska högskola och har under de senaste tjugo åren arbetat inom globala industriföretag. Linda Zellner är idag också ordförande för Svenska Nationalkommittén för kemi och sitter i styrelsen för Nordisk Bioplastförening.
Som vinnare av stipendiet Nästa skånska stjärna får Linda Zellner en sponsrad plats på executive managementutbildningen Leading Impact – Executive Management & Leadership Program vid EFL i Lund till ett värde av 250 000 kr. Programmet är ett 15 månader långt executive management-program med fokus på strategiskt ledarskap, nytänkande och affärsutveckling.
– Kemiindustrin står inför en betydande omställning med stora strategiska utmaningar. Fokus på hållbarhet och innovationer behöver kombineras med fortsatt affärsmässighet för att bidra till minskad miljöbelastning. Som deltagare på Leading Impact-programmet kommer Linda att få möjlighet att arbeta med aktuella strategiska utmaningar, affärsutveckling och ledarskapsfrågor. I förlängningen är vår förhoppning att detta kommer att bidra till att utveckla den kemiska industrin i regionen ytterligare, säger Malena Carlström, vd på EFL och ordförande i den jury som utsett stipendiaten.
Stipendiet tillkännagavs på ett arrangemang hos PwC i Malmö.
– Världen kräver en radikal omställning i en mer hållbar riktning. Detta brinner jag för både visionärt, men inte minst för att bidra genom att få det gjort. De flesta produkter vi använder dagligen, utan att vi tänker på det, har sin bas inom kemiindustrin, exempelvis allt från gödningsmedel, plast, färg och lack, till kosmetika, kläder och möbler. Det skulle vara en stor utmaning för samhället att klara sig utan kemikalier. Kemiindustrin är också energikrävande och använder till största delen fossila råvaror. Den är komplex att förstå inte minst utifrån. Omställning är mycket kostsam och för att få fart krävs affärsmässigt hållbara lösningar och samarbete mellan flera aktörer i värdekedjan. Spelplanen är dessutom global. Omställningar vi kan genomföra får med andra ord stort genomslag. Att balansera mellan innovation och business är väldigt givande och ger snabbt feedback på om vi rör oss i rätt riktning. Jag har redan en lång erfarenhet av att jobba globalt med detta, men vill gärna bli inspirerad att ta nästa steg och accelerera detta tillsammans med mitt högkvalificerade team.
En viktig del för att lyckas är att hitta rätt affärsmodeller, utveckla helt nya eller anpassa de som finns. Här är ett stort jobb att göra och med rätt verktyg och förutsättningar kan jag med större kraft accelerera omställningar och innovationer som vi aktivt jobbar med och bana väg för dessa inte bara tekniskt utan också affärsmässigt. Ett starkt ledarskap är nyckeln till framgång. Det krävs en kombination av visionärt, strategiskt och praktiskt ledarskap för att implementera utveckling i en långsiktigt hållbar inriktning. Som ledare behöver jag kombinera förståelse för trender i omvärlden, vad kunderna behöver och vad som är tekniskt och kommersiellt genomförbart. Genom programmet hoppas jag få ett större nätverk och insikter i nya arbetsmodeller som ger mig möjlighet att utvecklas ytterligare inom detta område, säger Linda Zellner
Stipendiet Nästa skånska stjärna delas ut sedan 2014. I juryn som utsett stipendiaten sitter även Anders Österberg, chef för Stora företag och affärsspecialister på Sparbanken Skåne, Ulrika Dieroff, Affärschef på Handelskammaren, Thomas Kalling, programansvarig för Leading Impact och professor i strategi vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, Kristian Svensson, pressansvarig på Sparbanken Skåne och Anne Säfström Lanner, Vice Styrelseordförande, EFL.
– Stipendiet är ett sätt för oss att ge en duktig och driven person i det skånska näringslivet bästa möjliga förutsättningar att utveckla sin organisation och därmed bidra till ett starkt näringsliv i Skåne, säger Anders Österberg.
– I en tid där allt går fort ges nästa skånska stjärna, med hjälp av stipendiet, en chans att stanna upp och reflektera över en lösning tillsammans med en grupp av mycket kvalificerade deltagare. För Handelskammaren är det viktigt att vara en möjliggörare för fortsatt utveckling av det sydsvenska näringslivet, säger Ulrika Dieroff på Handelskammaren.
Bakom stipendiet står även PwC, som lyfter fram hur viktigt ledarskapet är:
– I en komplex omvärld med konstant förändring är ledarskapet viktigare än någonsin. Vi på PwC tycker att stipendiet är en fantastisk möjlighet att utveckla en person till att bli en förebild för andra i regionen, säger Jonas Wendt, Risk Advisory på PwC.