Vad betyder det att bli Nästa Skånska Stjärna?

Lina Vigren, vd och medicinskt ansvarig läkare på Capio Gastro Center Skåne, tilldelades förra årets stipendium till Leading Impact – Executive Management Program. Vilka upplevelser har Lina av programmet så här långt och vad har stipendiet betytt för henne?

Stipendiet ”Nästa skånska stjärna” går till en person från ett företag i Sydsverige som står inför en skarp strategisk utmaning i att utveckla sin verksamhet och navigera in i framtiden. Förra årets stipendiat Lina Vigren är nu mer än halvvägs igenom programmet, och vi är nyfikna på hennes tankar så här långt.

Leading Impact - stipendiat

Lina Vigren, vd och medicinskt ansvarig läkare på Capio Gastro Center Skåne, tilldelades stipendiet Nästa skånska stjärna 2023

Hej Lina! Vad arbetar du med och vilka utmaningar tampas ni med?

Jag arbetar som VD på Capio Gastro Center Skåne, som är ett privat vårdbolag i Lund, där vi arbetar framförallt med kirurgi, endoskopi och urologi. Vi arbetar som privat vårdgivare där vi levererar både uppdragsvård till offentlig vårdgivare (regionerna), men också vård till kunder med privata vårdförsäkringar. En utmaning som vi tampas med är att kunna leverera den sjukvård som offentlig vård och privata försäkringsvården behöver, inom de tidsintervall som önskas och i de volymer det behövs inom våra olika specialiteter, vilket innebär att vi behöver vara oerhört flexibla och kunna anpassa oss efter uppdragsgivarnas behov. En annan stor utmaning för oss som privat vårdgivare är att skapa en kontinuitet i det vi levererar genom ständigt få förnyat och fortsatt förtroende att leverera högkvalitativ vård till våra beställare.

Vad har det betytt för dig att få Leading Impact-stipendiet?

Det här stipendiet har betytt väldigt mycket för mig och jag är väldigt glad och tacksam för att jag fick den här möjligheten. I min roll som vd och medicinskt ansvarig läkare har jag ansvar för vårt bolags strategiska plan och vår affärsutveckling, och här har jag haft stor nytta av kunskaperna från Leading Impact. Jag har fått lära mig många nya verktyg, metoder, nya kunskaper och kompetenser som jag direkt kunnat omsätta och använda i vardagen och jag känner att jag fått ny inspiration och flera nya metoder och insikter under programmet som kommit till stor nytta i mitt dagliga arbete.

Dessutom har jag fått träffa väldigt många nya intressanta och smarta kollegor från andra branscher som gett mig mycket nya insikter, inspiration och ett fantastiskt nätverk som hade varit svårt att skaffa på annat sätt. Det har varit en fin gruppdynamik och känts oerhört värdefullt med många nya kontakter och kompetenser och jag hoppas hålla kontakt med alla även efter programmet. Det är väldigt spännande att vi, trots att vi kommer från så olika branscher, har många gemensamma utmaningar och problem i vardagen, där vi har kunnat diskutera, stötta och hjälpa varandra men också lett till inspiration när man ser hur andra branscher arbetar och löst liknande utmaningar.

Vad hade du för förväntningar på programmet och i vilken grad har de infriats?

Jag kände mig otroligt glad och tacksam att jag fick denna möjlighet och hade högt ställda förväntningar på programmet som jag också tycker programmet levererat på! Kunskapsutbytet mellan oss deltagare på programmet har varit givande och inspirerande. Extra spännande har det också varit att arbeta med alla våra live case, där ett bolags utmaningar inom olika kursområdena lyfts vid de olika kurstillfällena där vi i grupper arbetat fram presentation av lösningar och strategier, något jag tyckt tillfört mig stort värde. Att sitta tillsammans med flera andra deltagare och intensivt arbeta fram lösningar och förslag tycker jag har ger mycket värde och jag är förvånad över vad alla grupper kunnat åstadkomma under kort tid under dessa live case. Detta har verkligen varit ett återkommande värdefull moment under kursdagarna som jag sett mycket fram emot vid varje tillfälle.

Från programmet har jag kunnat använda flera nya kompetenser i min vardag. Till exempel när vi gjorde vår strategiska analys tillsammans med styrelsen nyligen så använde vi flera av de nya teoretiska modeller som visats under kursen men som vi normalt inte använt i våra vårdanalyser tidigare och det tyckte jag också gav mig och min styrelse nya spännande infallsvinklar på våra utmaningar.

Vilken har varit din favoritmodul hittills?

Alla moduler har varit bra, men den som lite oväntat ligger i topp för mig är den modul om nationalekonomi, ett ämne som normalt kan kännas ganska tunga, där vi diskuterade penningpolitik, finanspolitik, inflation och räntor. Men där fick vi fantastiskt inspirerande dagar tillsammans med Fredrik N G Andersson. Jag tror att vi alla i gruppen kom till många nya insikter under dessa programdagar och när Riksbankens nästa pressrelease kom några veckor efter kursen satt många av oss bänkade med nyväckt och stort intresse. Jag tycker också att just finansmodulerna har varit väldigt värdefulla för just mig och har därför själv valt just ”Finans” som min fördjupningsmodul. Detta då dessa kursdagar gav mycket bra ny kunskap som jag gärna skulle vilja fördjupa mig mer kring innan Leading impact är slut, så det ser jag väldigt mycket fram emot i höst.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att gå programmet eller söka stipendiet?

Jag kan verkligen varmt rekommendera Leading impact programmet och uppmanar alla att söka detta stipendium. Jag har under året fått ett fint nätverk av människor som jag tar med mig, jag har fått många nya kunskaper och träffat många kunniga föreläsare och smarta roliga och inspirerande kollegor från andra branscher under kursen. Leading Impact är ett heltäckande program som spänner över hela managementproblematiken, från det lilla till det stora, och att man kan ta med sig sitt företags och sina egna utmaningar in i programmet och arbeta vidare med dem bl.a. genom att hitta nya modeller och teoretisk bakgrund till olika strategier vilket för mig varit väldigt betydelsefullt och lärorikt.

 


Hör vad tidigare stipendiater säger:

 

 

 

 

Är du nästa Leading Impact-stipendiat?

Ett starkt näringsliv är avgörande för Skånes drivkraft, utveckling och attraktivitet. Starka och talangfulla ledare är viktiga för utvecklingen av regionen.

Med en gemensam satsning mot det skånska näringslivet erbjuder därför EFL Executive Education, Handelskammaren, PwC Sverige och Sparbanken Skåne en stipendieplats till Leading IMPACT – Executive Management Program till ett värde av SEK 250 000.

Till Nästa Skånska Stjärna-stipendiet söker vi dig som är redo att ta dig an de strategiska utmaningar som ligger framför dig och din verksamhet. Kanske brottas du med att balansera ekonomisk tillväxt med socialt ansvar och miljömässig hänsyn eller hur du kan dra nytta av nya digitala möjligheter. Du är en person som vill utvecklas, tänka nytt, utforska nya affärsmodeller och metoder som kan hjälpa dig att utveckla dig och din verksamhet.

Sista ansökningsdag:
31 augusti, 2024

ANSÖK HÄR >>